Nemzetközi tinimnunkás konferencia

Hálásan tekintünk vissza az áprilisi tinimunkás-hálózat találkozójára. 11 nemzetből közel 35 fiatalabb vagy idősebb vezető együtt töltöttünk 6 napot, hogy kicseréljük tapasztalatainkat és ötleteinket, hogy bátorítsuk egymást, tervezzünk és továbbképződjünk. 

Takács Attila, aki feleségével idén újra átvette a BiKa-tábor vezetését, már évekkel ezelőtt felvetette annak gondolatát, hogy az éves nemzetközi találkozót itthon is meg lehetne szervezni, ezáltal jobban (és többen) bekerülnénk az országok közötti vérkeringésbe. Örülünk, hogy a magyar kulturális esten több mint 10 fő jelen volt a mieink közül (lásd fotó), és betekintést kaptak az egész közegbe. Jó volt megélni, ahogy a félelmek és előítéletek szép lassan leépülnek. 

Én személy szerint igazi közösségnek éltem meg a néhány napot, olyan társakkal, akik hasonló cipőben járnak és hasonló kihívásokkal szembesülnek. Az egyik csúcspont volt a délelőtti együttlét az istenképek és lelki élet témái körül. Az egyes tinimunkás szervezetek beszámolói idén nagyobb hangsúlyt kaptak, képek és konkrét imakérések alapján könnyebb volt elképzelni és imádkozni egymásért. Bátorítást jelent hallani és látni a fejlődést, az élménypedagógiai megközelítés kibontakozását és (újra)felfedezését Európa különböző sarkaiban. Egészen eltérő kultúrákban, a kontinensünk különböző fejlettségű részein is alkalmazhatóak a bibliai alapelvek. Sokat tanulhatunk egymástól. Jó közösség alakult - annak ellenére, hogy év közben csak elvétve találkozunk.

 

Hazánk idéntől már hivatalosan is a Youngstars hálózat tagja lett. Ez nem jelent markáns változást, csak úgymond papíron és a hivatalos szavazásokon is meglátszik hogy egyre inkább bevonódunk. Elsősorban az alábbi 2 egymáshoz kapcsolódó és egymásra építő szabadidős program mentén:

- BiKa-tábor: nyári nomád kalandtábor 2009 óta, minden évben más történelmi vagy kulturális témával és más helyszínen a természet lágy ölén. Vezetőségi váltás és fiatalítás történik. Növekedési perspektívák több szempontból is.

- Fogaskerék: 2014 óta alakuló kezdeményezés, hogy év közben is lehetőség legyen a találkozásra, fiatalok hitbeli és jellembeli kísérésére. Idén márciusban indult telt házzal és szeptemberre készülünk a 2. ilyen jellegű hétvégével. A mentori rendszer további kiépítésre vár. Erős munkatársi csapat formálódik.

 

 Kósik Réka: "Ami megfogott, az a jó hangulat volt. Látszott, hogy jól összekovácsolódott a csapat, a regionális beszélgetések inspirálók lehettek, már amennyire bele hallgatóztunk az egyikbe :)

 Mindenképpen hasznos egy ilyen találkozó, ötletcserék, közös gondolkodás, bizonyságtételek megosztása, stb. szempontjából. A közös imádság különösen tetszett, mikor úgy imádkoztunk, hogy csak a végén mondtunk "Amen-t", mert egy nagy imát fogalmaztunk meg közösen Isten felé. A magyar est jó ötlet, volt lehetőségünk bemutatkozni több szempontból is."