IBCM5 reloaded

Hát megvolt. Jöttek, a szélrózsa minden irányából, feketén, fehéren, sárgán... Strassbourgba, nem csupán európai, hanem az egész világ képviselői érkeztek. Testvéri szándékkal és háttérrel, együtt alkották azt, aminek neve IBCM5 volt.

 Június 13-17 között került sor az IBCM5-re - teljes nevén International Brethren Conference of Mission 5, tehát a Testvérgyülekezetek 5. nemzetközi missziós világtalálkozójáról van szó. A majdnem 500 résztvevő kb. 90 országot képviselt, helyszínként egy strasbourgi pünkösdi közösség terme szolgált. A találkozó kinyilvánított szándéka az, hogy a világszerte létező testvérgyülekezetek tudomást szerezzenek egymásról, a különböző helyeken végzett szolgálatokról, tapasztalatokról, kapcsolatok épüljenek, szélesedjen a résztvevők horizontja.

A hét témája \"Én... építem fel egyházamat\" (Mt,16,18; vájt fülűek olvassanak itt eklézsiát vagy gyülekezetet). A napi programok felépítése nagyjából azonos. Délelőttönként két igei szolgálat, majd ebédszünet, délután workshop, este beszámoló. És közte találkozás, ismerkedés, beszélgetés. Az egyes napok felépítése tematikus volt, de a gyülekezetek növekedése az egész konferencia meghatározó eleme volt: növekedés a nagyvárosokban, vidéken, fiatalok között, nyugaton. A délutáni csoportos workshopok többek között olyan témák merültek fel, mint a \"Gyülekezet vezetése és a teológia\", \"A gyülekezet-növekedés újraindítása a fejlett országokban\", \"Testvérgyülekezetek, korrupció és integritás\", \"Fiatalok felkészítése a szolgálatra\" vagy \"Szemben az új ateizmussal\".

Legalább annyira értékesek voltak a személyes beszámolók ill. beszélgetések. Egy távol-keleti országban pl. úgy jött létre gyülekezet, hogy egy gazdagabb államba menekült embereket visszaküldték (pedig már odaút az emberek fele - több százan - elhullt menekülés közben). Amíg az ügyüket intézték, addig egy páran hitre jutottak - velük indult el egy olyan gyülekezetplántálási mozgalom, amelyet Isten nagyon megáld, annak ellenére, hogy a hívők egyharmada volt már letartóztatva (vagy épp most is börtönben ül) - természetesen egyetlen \"bűnük\" a Jézusba vetett hit. Ha pedig a misszionárius meglátogatja őket, szó nélkül megeszi a feltálalt finom kutyahúst. De jó volt látni azt is, hogy Angolában pl. 2000 gyülekezet létezik, Argentínában (négyszer több lakossal, mint Magyarországnak) több mint ezer, Burundiben a 90-es évek vérengzései óta ezernél több gyülekezet jött létre...

Jogos a kérdés befejezésül: hol állunk mi, magyarok? És hova szeretnénk eljutni?

 

PS: A találkozón Magyarországról részt vett dr. Maszárovics Zoltán, Balogh Péter és Nagy Ernő. Ha valaki szeretné Balogh Pétert egy személyes élménybeszámolóra meghívni gyülekezetében, szívesen megteheti. Elérhetőségét email-címünkön (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) lehet elkérni.